19:00

Sundborns GoIF A

Referat: IF Vikapojkarna - Sundborns GoIF A

Andra raka 3-poängaren efter att ha tagit en ny uddamålsskalp borta mot hemmastarka IF Vikapojkarna.

Pusselbitarna vad gäller nivån i Dalafemman börjar falla på plats och vi visste inför matchen att vi hade en god chans att ta 3 poäng. IFV kom senast från en 1-4-förlust mot Amsbergs SK, ett lag som SGoIF kryssade mot (1-1) i premiäromgången. SGoIF kom å andra sidan med en 3-poängare i ryggen efter att IF Tunabro U besegrades med 2-1 hemma på Sundens IP föregående helg. Ett revanschsuget Vikapojkarna mot ett Sundborns GoIF som börjat växa in i Division 5-kostymen.

Matchen börjar böljande där Vikapojkarna mer eller mindre röjt hela sina spelidé inom loppet av 10 minuter. De vill hitta rättvända centrala mittfältare som kan leverera långbollar bakom vår backlinje, främst ut mot hörnflaggorna. De försöker även komma till dessa lägen via att slå mycket långa bollar från backlinjen och sedermera vinna närkamper och andrabollar. Vid bollvinst försöker de ofta komma till snabba spelvändningar, främst via vänsterkanten på sin snabba yttermitt Eric Västlund. Det märks att Vikapojkarna spelat detta spel ett tag och antagligen fått en hel del utdelning för det. De är framme och hotar flera gånger i inledningen av matchen och SGoIF har svårt att komma fram med bollen i banan tillika etablera längre anfall. De vinner flertalet hörnor och frisparkar högt upp på vår planhalva, vilka som oftast känns farliga. Hemmalaget har ett fysiskt övertag med både tyngre och längre pjäser men SGoIF lyckas ändå stå upp bra. De första 20 minuterna är helt och hållet Vikapojkarnas då de även skapar ett par farliga chanser, bland annat en nick på en hörna från deras vänster som Nicklas i kassen hinner ner och enhandsrädda invid stolproten.

SGoIF, som vill rulla mycket boll, är de som missgynnas mest av den ojämna gräsmattan med studsiga bollar som följd. Men halvvägs in i första halvlek märks det att bortalaget börjar vänja sig vid mattan varpå det blir mer och mer SGoIF rent spelmässigt. De sista 20 minuterna av halvleken är det SGoIF som för matchen och vinner mer boll, främst på mitten, vilket i sin tur avväpnar IFV när de försöker gå till anfall. Våra centrala mittfältare börjar få bra koll på mitten och IFV får inte längre ohotat sätta bollar bakom vår backlinje. Högeryttern Niclas Hammar ställer till med oreda på IFV:s vänsterkant och kommer gång på gång djupt ner i banan och får in en del inspel som sätter press på Vikapojkarnas försvar. Det bästa läget får dock Hammar själv efter att offensiva mittfältaren Marcus Damberg tagit djup ner mot vänsterkanten och slår ett inspel mot bortre stolpen där Hammar kommer flygandes men skjuter förbi det öppna målet från en något snäv vinkel. Matchens chans för SGoIF så långt. Halvleken slutar 0-0.

I paus pratar laget mycket om att kliva dit ordentligt i situationerna och att vara hungriga på andrabollarna. Det är en match med mycket kamp och det gäller att vara på tårna i varje situation. Det konstaterades även att vi hade större kontroll över det centrala mittfältet, mycket tack vare att vi låg närmare Vikapojkarnas spelare i markeringarna och på så vis motade Olle i grind. Det skulle vi fortsätta med, om möjligt än mer bestämt.

I paus görs ett byte då Daniel Westling ersätter Mustafa Alibakhshi på vänstermittfältet och det ger effekt omgående. Det tar inte många minuter innan "DW" hittar fram till Damberg som tagit en diagonallöpning in i boxen, från höger, och blir nästintill fri med Vikapojkarnas målvakt Peter Hinders. Men något stressad av en hemmaförsvarare drar Damberg vänstervristen någon meter utanför målvaktens högra stolpe.

Kort därpå frispelas Christoffer Sörensen via en liknande löpning som Damberg tog i föregående friläge, men en hemmaförsvare hinner emellan med en brytning i sista stund. Men "Chrille" fick bara minuten senare ånyo ett friläge att förvalta. I minut 52 driver mittbacken tillika kaptenen Jacob Dahl upp bollen mot högra delen av straffområdet och med en misslyckad dragning "lyckas" han peta fram den till Chrille som kommer farandes i en djupledslöpning. Chrille snor med sig bollen, kommer ensam med Hinders i målet och placerar in en bredsida invid bortre stolpen. 1-0 till SGoIF!

Målet ger SGoIF mer energi och självförtroende. Laget vinner mer närkamper och Vikapojkarna upplevs frustrerade. Det är SGoIF som kommer till de farligaste lägena och halvvägs in i halvleken gör även SGoIF det andra målet för dagen, dock vinkas det av för offside då vänsterbacken Johan Ekspong bedömdes påverka spelet när han kom farandes vid bortre stolpen för att snappa upp en nickskarv från egen spelare, en boll han dock aldrig rörde. Men troligtvis korrekt beslut från domarteamet.

Sista kvarten lyfter IFV fram mer folk och spelet blir böljande med om möjligt än mer kamp än tidigare. Här kliver Nicklas Eriksson i målet fram som den riktige matchvinnaren och gör flertalet svettiga räddningar. Först kommer ett inspel in från höger som en motståndare är etta på bara 2 meter från Nicklas, men Nicklas står rätt och får mer eller mindre bollen på sig. Men svettigaste momentet i matchen sker alldeles i sista minuten då IFV vinner en tveksam frispark strax utanför straffområdet mot deras högerkant. Bollen lyfts in och från samma avstånd som nyss nämnda avslut når en motståndare högst på bollen med huvudet, men Nicklas visar prov på vassa reflexer och gör en enhandsräddning strax under ribban. Bollen studsar rakt upp men Nicklas hinner upp och plocka bollen, men blir därefter tacklad och tappar den. Till skillnad från matchen mot Amsberg blåser domaren frispark för Sundborn. Lättnad! Mycket mer händer inte i matchen och SGoIF tar med sig 3 pinnar hem till byn.

Starkt att ta 3 poäng och dessutom hålla nollan i en match vilken som sagt var mer kamp än fotboll. Nicklas utnämns till matchens lirare av sin föregångare Niclas Hammar och det är nog ingen som kritiserar det beslutet.

3 matcher är spelade och 7 poäng inspelade inklusive både en hemma- och bortavinst på kontot. En mycket stark inledning på sejouren i Dalafemman!